Uważaj na różne nazwy zdrowej żywności!
Spożywanie żywności eko ma wiele zalet, niemniej jednak, nie każde ekologiczne warzywa będą faktycznie eko. Jak nie odróżnić?
Różne nazewnictwo żywności ekologicznej
W sklepach możemy znaleźć jedzenie ekologiczne nazwane w bardzo różny sposób. Najczęściej można spotkać nazwy „bio”, „eko”, „organic”. Czym różnią się te produkty? Tak naprawdę niczym. Stosuje się je zamiennie, więc możemy śmiało kupować wszystkie z nich. Różnica jednak pojawia się, kiedy widzimy napis „zdrowa żywność”. Często używa się tego terminu jako synonimu żywności ekologicznej, ale jest to błąd. Tak naprawdę to po prostu chwyt marketingowy, który ma przyciągać klienta. Tak naprawdę najważniejsze jest to, żeby na danym produkcie znalazł się odpowiedni certyfikat z zielonym listkiem i białymi gwiazdkami. Dlatego kiedy szukamy jedzenia ekologicznego, nie powinniśmy kierować się tylko tym, że napis mówi o tym, że dany produkt jest zdrowy. Tylko odpowiedni certyfikat będzie prawdziwą gwarancją jakości. Warto też zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia oraz listę składników, którą zawsze powinniśmy czytać przed zakupami.
Najnowsze komentarze